Vi går på Korvmässa eller I korvens rige er vi alle lige.

När korven kallar svarar Ron. Igår var det korvfestival på Nordiska Museet i regi av Korvakademien. Vi hade så klart köpt förköpsbiljetter och kunde på så vis smita före pöbeln och gå in via museets personal- och rullstolsingång.  Ron var svårt förväntansfull och tyckte att det här var ungefär som julafton och hans födelsedag på en gång.

Och oj – så mycket korv! Så mycket korv har jag inte sett på samma ställe någonsin. Det fanns korv från Norrland, Skåne, Stockholm, ja, till och med Örebro! Det var korvar gjorda på glada grisar, stora kor, kackliga kalkoner, och korvar som hade lite av varje. Att korven ibland har andra, mer eller mindre oaptitliga beståndsdelar så som anus och diverse inälvor var det dock ingen som pratade högt om. Korvmaffian gjorde sitt bästa för att mörka detta. Det fanns väldigt många korvtillverkare på plats och ett glatt sorl ackompanjerades av Isterbandet som spelade korvklassiker som ”Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma” och ”Varm korv boogie”. Två eminenta herrar, Jan Scherman och Ulf Elfving invigningstalade och båda var iklädda varsin liten låg halmhatt, ett mode som bara den självsäkre vågar sig på.

Celebra herrar inviger Korvfestivalen.

Celebra herrar inviger Korvfestivalen.

Ron hade noga valt outfit.

Ron hade noga valt outfit, dagen till ära.

Ron gick loss rejält och smakade på varenda korvbit han kom åt. Ibland fick han köa, som vid Taylor and Jones-ståndet. Där var det så mycket folk att Ron nästan blev bortträngd av pöbeln, eller, korvamatörerna, som jag vill kalla dem. Eftersom Ron är så omåttligt förtjust i korv var han också ett lämpligt offer för listiga korvförsäljare som så klart ville kränga så mycket korv de bara kunde. Ron hade med sig sin stora korvväska och den var tom när vi åkte dit men full av korv när vi åkte hem.

Här blir Ron nästan pålurad en "gör din egen korv"-låda.

Här blir Ron nästan pålurad en ”gör din egen korv”-låda.

Korvtransaktion sker.

Korvtransaktion sker.

Vi blev nästan värvade till Grynkorvens Vänner också, av en mycket entusiastisk korvherre som tog tillfället i akt att också bjuda på en bit grynkorv, ”den svenskaste av alla korvar”. Innan dess hade vi precis smakat korv gjord på Märta Stures recept från 1739. Vi värnar om vår svenska korvkultur!

Bli medlem du också!

Bli medlem du också!

Men det fanns inte bara korv utan även korvtillbehör på mässan. Man kunde köpa tarmar, både äkta och konstgjorda, den klassiska korvdrycken Pucko, olika sorters senap, hemmagjord ketchup och surdegskorvbröd och till och med surkål. Vi köpte med två burkar senap hem och sen fick det vara nog med tillbehör. Ron lade allt krut på korven.

Dagens korvskörd.

Dagens korvskörd.

Ja, det var i sanning en dag höljd i ett magiskt korvskimmer. Ron var lycklig och jag var lycklig å hans vägnar. Men det finaste jag såg, det var det här:

Hello korvlovers!

Hello korvlovers!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s